De eerste vraag

De eerste vraag die ik een financiële consultant stel, is hoe het de afgelopen vijf jaar gegaan is met de toename van zijn eigen vermogen.

Omdat de meeste consultanten niet op een dergelijke vraag voorbereid zijn, krijgt men op een dergelijke vraag de meest vreemde antwoorden :

01.

"Uh, uh, uh....."

02.

"Dat zou ik u niet precies kunnen zeggen. Ik heb dat nooit bijgehouden."

03.

"Waarom interesseert u dat ?"

Ik heb het nog nooit meegemaakt, dat ik een antwoord kreeg, waarvan ik iets wijzer werd.

Hoe komt dat?

De oorzaak is vermoedelijk gelegen:

-in het feit, dat de meeste financiële consultanten zelf nog advies nodig hebben

en/of

-dat hun resultaten niet zijn om erover naar huis te schrijven

Hun meest in het oog lopende vermogensbestand is doorgaans hun allerkeurigst gestrikte das.

Hugo van Reijen
Hugo J. van Reijen | 06-08-2019 | 02:00
23 Reacties

Het gegeven dat de 'consultant' in loondienst werkt bij een ander zegt ook wel iets. En dan de beleggingen adviseert waarover hij de meeste provisie krijgt. Wat zouden ze in 2011 hebben geadviseerd over Bitcoin?

Dat brengt mij bij zelfstandigen die zo 'succesvol' zijn. Als zij het financieel zo vreselijk goed voor elkaar hebben, waarom lopen zij hun producten dan zo hard aan te prijzen?
Hang Bejaarde | 06-08-2019 | 05:59

Eigen vermogen (EV) is een administratieve term en komt via de liquiditeitsbalans. Waarbij het om cijfers gaat, om geld.

Eigen vermogen anders bezien, gaat omhoog door wat je leert en voortaan zelfstandig kunt doen.

Zo bezien is iemand afhankelijk houden van aandelenkapitaal ingebracht door derden (EV), leningen (LVV) of leverancierskrediet (KVV) die alle een bepaalde inspraak impliceren, een manier om dat eigen vermogen beperkt te houden. Immers, afhankelijk is iets anders dan zelfstandig. Autonoom in decision making.

Zo bezien is iemand die voor de buitenwereld vermogend lijkt omdat er nogal wat bezit op een balans staat misschien juist niet vermogend omdat er afhankelijkheid is van derden zoals bankiers en werknemers. Zonder hen zou een zorgvuldig in elkaar gesleuteld imago in elkaar storten. Dat geeft te denken. Perspectief...

Nico | 06-08-2019 | 07:05

@Nico | 06-08-2019 | 07:05: Cijfers heeft niets te maken met geld, geld zijn cash biljetten of goud, de rest is illusionair !

Bezit staat nooit op een handels balans, kan wel als bron om te lenen worden gebruikt, er zitten altijd addertjes onder het gras bij een balans !

Handels kredieten zijn tot een minium terug gebracht van wege de te verwachten crisis, en de teruglopende omzet bij de middenstand !

De goede handels huizen blijven bestaan, om dat ze altijd voor de nodige reserves zorgen, whats going up has to come down !

toute va bien | 06-08-2019 | 09:03

@johannes | 06-08-2019 | 08:54: Crisissen worden veroorzaakt om welvaart over te kunnen hevelen.

@toute va bien | 06-08-2019 | 09:03: Wat is geld? Cijfertjes op een balans kunnen o.a. op cash duiden, op 'materieel vaste activa' zoals edelmetalen etc.

Cijfermateriaal is allemaal vaak bla bla, omdat feitelijk waarde (of gebrek) meestal niet op papier wordt gezet. Die bestaat BBO oftewel Buiten Boeken Om.

Accountants geven nog net geen cursus frauderen, liegen met cijfers. Die doen dat liever zelf, via een dik betaalde accountantsverklaring. Het is niet alles goud dat blinkt, integendeel, evenmin frauderen alle accountants ?
Nico | 06-08-2019 | 10:00

Mister Balooon De Banken hebben het bezit en de burgers de schulden, beste belegging ( de timing is waar het om gaat) goud !

met aandelen altijd vroeg of laat de winst en meer verspeelt, kijk wat de grote stinkend rijke beleggers doen, wachten op het juiste moment ( timing dus ), het gaat gebeuren, dat alles zich halfeert of terug gaat naar een kwart of minder van zijn waarde, de ellende van de ander is of wordt jouw rijkdom, aasgieren !

johannes | 06-08-2019 | 08:54
Heel Nederland kwam in opstand bij Alfa's 10e penning belasting, kijk nu eens vaak 50% en meer, toch niet vreemd dat de mensen minder belasting willen betalen, de reden van het misschien invoeren 100% digitale betalen is, de Slavenstaat te samen met de wetten van Macron, hebben we niets meer te vertellen, in die idioten in the street zien het niet komen, lopen achter hun geslachtsdelen aan !
johannes | 06-08-2019 | 11:05

Hoezo vermogensopbouw? Bestaat of mag dat nog wel? Het zal binnenkort bij wet toch echt verboden gaan worden. En waarom zou men eigen vermogen moeten opbouwen als er met een druk op de knop geld uit het niets gemaakt kan worden. Het leven is zo simpel en we leven allen in een paradijs en een never ending story.

Iedereen gelijke lijk, met chip in het lijf. Dat is het voorland.

Persoonlijk geloof ik in het complot en de theorie dat we na een mondiale crash en reset eerst vervallen in chaos met de nodige ingrijpen door het leger totdat we gered kunnen worden met een chip en paar honderd New World Dollar gestort oo de rekening. Als men weigert is her sterven waar je bij staat.

IIS | 06-08-2019 | 11:20

@IIS | 06-08-2019 | 11:20: Ja mijn voorspelling of liever gezegt die van mijn broeders en zusters, chaos, het gebruiken door de overheden de allochtonen tegen de oorspronkelijke bevolking, daar na geen ontkomen aan het slaven bestaan, de zaden ons eten is al in hun handen, de wetten van opsluiten zonder ook maar iets, digitaal geld, we zijn ten dode gedoemd, dus vechten tot het einde, dat is het devies hier in Frankrijk !

johannes | 06-08-2019 | 12:11

@johannes | 06-08-2019 | 12:11:

Het enige waardoor de macht z'n macht heeft en wij niet is het verschil van "over lijken gaan of niet over lijken gaan". Ik kan niet vergaren, ik niet leven door over lijken te gaan, zo anders is de macht die daardoor stevig in het zadel blijft. Wij zullen daarom nooit het spel kunnen winnen, de maffioso macht des te beter.

Ik stel mij zo voor dat ik een potje schaak en dreig te verliezen, pak een pistool en schiet mijn tegenstander dood. Zo ongeveer zie ik de wereld op dit moment van macht en vooral aan de macht blijven.
IIS | 06-08-2019 | 13:21

En daarom komt die verrekte WOIII er ook maar steeds niet, want dat betekent the end game voor de maffioso.

Er rest ons daarom niets anders dan het lijden, het ondergaan of anders een OD nemen. Paar pillen en drie liter jenever in de mik, doen dan wonderen. Eindelijk, dan pas(?) rust en niets meer te knokken, niets meer te verliezen. Eeuwige stilte door niets meer te zijn.

IIS | 06-08-2019 | 13:28

@IIS | 06-08-2019 | 13:28: Misschien is dit wat ervan komt als problemen naar de toekomst doorgeschoven worden. Bij de introductie van feodalisme werd niet de oorzaak van problemen aangepakt, maar werd die mooi verpakt en van bestaansrecht voorzien. En op een voetstuk gehesen. Als in Pit Veiligheid ; heb je pit in je? Prachtig, zolang je maar een een pool van te gebruiken superhelden plaatsneemt. Netjes onder controle van degenen die zichzelf niet kunnen (en vooral niet mogen) redden. Hoe kweek je problemen? Nou... door uitholling van karakter te promoten en verplichten. En monsters te kweken om vermeende monsters te bestrijden. Spokenjacht!

Nico | 06-08-2019 | 13:51

@Nico | 06-08-2019 | 13:51:

Helemaal waar. Het is toch zo dat een doorgeschoven probleem pas wordt erkend als het de betonnen muur raakt.

Vrede op aarde kan pas dan als de rook om jehoofd is verdwenen, tot die tijd nog even de film uitzitten in dit theater.

Vind het alleen jammer voor de kinderen die geloven in een toekomst. Zelf heb ik een geweldige zoon van 18 jaar, lieve jongen, sociaal, sport, muziekproducer, net een eigen platenlabel opgericht met reeds een paar mensen vanuit alle werelddelen onder contract, ben ik trots op, maar bemoei mij niet met z'n gedachten en nog wel vrije gang. Echter kijk ik met argusogen in de toekomst. Praten doe ik genuanceerd in die richting om hem nog enigzins te laten hopen en de spirit erin te houden.

Het kinderen wijsmaken dat er een alziende Sinterklaas en vrolijke zwarte knecht zijn valt in het niets bij wat ik mijn zoon heden ten dage moet laten geloven. ?

IIS | 06-08-2019 | 14:41

@IIS | 06-08-2019 | 14:41: Ik ben altijd strikt eerlijk tegen mijn beide kinderen 57 en 55, geweest en nog, wel heel hechte familie, samen uit Amsterdam, via aantal jaren Staphorst, via aantal jaren Wales, naar Frankrijk wijnbouw en wijnmaken, nooit schulden hoeven maken, nu nog niet, moeilijke periode dit alles erg snel veranderd moeilijk om in je onderhoud te voorzien, hebben beide kinderen, waar ik absoluut geen vat op heb, jammer had ze veel kunnen leren, maar goed ben oud en the end is near, maar ik blijf vechten voor mijn vrije denken, want als je dat niet meer hebt, ben je een levende dode , groet

johannes | 06-08-2019 | 15:13

@johannes | 06-08-2019 | 15:13:

Dank voor je openheid en vergeet niet: time waits for no one, maar 't klokje lijkt wel steeds sneller weg te tikken. Zo langzaam als de dagen in mijn jonge voorbij gingen, zo snel vliegen de dagen nu voorbij. Schijnt dat het iets heeft te maken met de tijd in de kosmos o.i.d. of toch gwn met leeftijd? Mijn zoon zegt echter de tijd ook zo te ervaren, als in een flis.

Wat zouden mensen veel van elkaar kunnen leren als ze de tijd zouden nemen elkaar oprecht toe te horen en ervaringen delen.

In jongere jaren mocht ik altijd graag de levensverhalen beluisteren van anderen, familie of wildvreemden. Heel intigerend hoe mense soms moeilijke tijden of onverwachte problemen hebben kunnen overwinnen of managen of hoe simpel succes kan komen en net zo snel kan vervliegen. Krachtig en wijs worden uit ervaring van anderen. De levensverhalen eerlijk en zuiver gebracht van mensen, daar kun je veel van leren en zeker voordeel uit halen.

Mijn zoon vertel ik wat het leven mij heeft gebracht, geleerd en verteld en vooral welke valkuilen er wellicht zijn die ik vond op mijn pad. Valkuilen waar hij dan hopelijk niet in hoeft te trappen.

We zijn toch op de wereld om elkaar te helpen, niet waar? Denk dat een hoop mensen verstonden, d'r af te helpen, niet waar? ?

IIS | 06-08-2019 | 18:22
@IIS | 06-08-2019 | 18:22: Vroeger ja voor sommigen een rotwoord, maar de mensen vertelden elkaar hun wetenswaardigheden, bij een warme kachel met een ouwe klare kwamen de verhalen los, de vriendschap nam toe en werd hechter, Nederland was een zeevarende natie ook dat maakte de mensen anders, echte problemen buiten soms gezins problemen waren er eigenlijk niet, pillen en poeders zeer zeldzaam, en dan het nabuursschap, iederéén stond altijd klaar een handje te helpen, maar goed, de reden dat in nooit meer echt gelukkig ben, is het feit dat ik weet dat het anders kan ik heb het meegemaakt, overspanne en burnt out kwam niet voor sommige die ongelukkiger wijze idioot werden geboren ach daar vond men ook wel een baantje voor, dit heet gemeenschap, groet !
johannes | 07-08-2019 | 10:58

@IIS | 06-08-2019 | 14:41: Zoals ik eerder schreef hebben leiders ergens een verkeerde afslag genomen, zodat ieder een dwaalweg wordt opgeleid. Dat is al heel lang geleden gedaan, bij de introductie van het feodalisme. Dat is van kwaad tot erger gegaan. Dus ja, dan maar de kop tegen de muur hé? Een beschaving die in elkaar stort of "boem" zegt. Onderwerping is nu eenmaal niet de manier om vrienden te maken.

Een nuance op het thema onderwerping is hygiëne. Hindi en joden weten het. Hygiëne voorkomt heel veel, of anders beëindigt veel. Dat moet je alleen niet zien als anderen als viezerikken beschouwen en jezelf verstoppen in je eigen schone, veilige clubje zoals een kaste. Want dan stapelt het vuil zich daar omheen op en komt het vroeger of later als een onstopbare moddervloed op je af. Hygiëne begint bij bepaalde denkbeelden uit de circulatie halen. En andere in de circulatie brengen. Vergelijk dat met een modderig oppervlak waar je een straal water op zet. Het schone verdrijft het vieze. Zo gaat dat ook met wat er in een individueel bewustzijn aanwezig is.

@johannes | 06-08-2019 | 15:21: Het originele zelf-bestuurlijke idee is het enige dat blijft werken. En dat idee draait om individuele autonomiteit, hoewel in heldere, schoene communicatie en eventueel samenwerking met anderen. Een samenleving opdelen in groepen is één van de kapitale denkfouten die ooit gemaakt is. Daar komen genetisch hele gekke en zelfs monsterlijke dingen van. Met genen in de rol van individuele vermogens. Sommigen worden op afstand met karaktermoord uitgeschakeld of verzwakt, andere gaan monsterlijke proporties aannemen. Maar ja, die verplichtingen die door anderen opgelegd worden hé? Met vereende krachten is het een stuk makkelijker om het karakter in anderen te misvormen en verminken. Voor zover die anderen dat toestaan. Want dat soort dwang produceert ook veel acteerwerk. Vandaar dat collectieve projecten zoals beschavingen en commmunities geneigd zijn om te ploffen als het allemaal te gek wordt door groepsdwang.

Punt is... er wordt onvoldoende aandacht geschonken aan de originele structuur van een individuele psyche, en het moois wat daaruit kan groeien. "Geen punt" is er kennelijk gedacht, "we maken er doodgewoon een rampenplan van". Klagen over de gevolgen is dan volkomen logisch. Ik bedoel... waarom passen die gekken zich niet braaf aan ons rampenplan aan? Dan zou alles helemaal goed komen! Alles onder controle. Of is dat rampenplan in feite de veroorzaker van allerlei onnodige ellende die nu in 'volle glorie' culmineert? Ik denk even aan hoe corruptie en ander vuil wordt geproduceerd. Schadelijke bijwerkingen van dat rampenplan wat 'beschaving' wordt genoemd, of sociaal model.
Nico | 06-08-2019 | 15:58

@Nico | 06-08-2019 | 13:51: De mensheid heeft overleeft om dat ze in Tribu leefden, als éénling geen enkele kans, en dat geld nu nog en de overheid weet dit, die heeft dit terdege bestudeerd, en dus verdeel en heers, hier waar ik woon is de oude garde bijna uitgestorven, die wisten waar hun overlevings kansen lagen, samen sterk overleg en buren liefde, de jonge mensen vaak niet uit deze streek, moestuin ho maar, dikke pafferige slonsige vrouwen, kinderen op de scholen onder de luizen, dat wisten die oude garde heel goed, arm betekend niet vies of dom, maar zie het somber in, en ik niet alleen !

johannes | 06-08-2019 | 15:21

Correcties:

- Sommige individuele vermogens worden op afstand met karaktermoord uitgeschakeld of verzwakt.

- Geen schoene communicatie, maar schone 😁

Jammer dat ik mijn tijd inmiddels jarenlang moet verspillen aan het afweren van dwaalwegen, waandenkbeelden. Ik zou het kunnen omkeren door alleen iets anders te presenteren, als die straal water op dat modderoppervlak.
Nico | 06-08-2019 | 16:06

Maar voor het hoogste rendement kun je denk ik het beste ambtenaar worden op de antillen: www.telegraaf.nl

Zouden dit soort lamzakken, zoals gebruikelijk, wegkomen met dit soort fraude/gesjoemel? Dat is in NL al een zeldzaamheid.

Hang Bejaarde | 06-08-2019 | 17:57
@Hang Bejaarde | 06-08-2019 | 17:57: ... een zeldzaamheid als je in de gevangenis belanden hiervoor. Die eer is voor de klokkenluiders.
Hang Bejaarde | 06-08-2019 | 18:00

De allereerste vraag lijkt me hoe de originele innerlijke natuur. qua 'architectuur' in elkaar zit en uitwerkt. Iets anders dan het verhaal over wat ervan gemaakt is, en hoe dat gedaan is. Dan kun je het verschil tussen groei en opgeleukte misbaksels wat scherper in beeld krijgen.

Religieuze verhalen wijzen naar de productie van misbaksels: God keek naar de aarde en al wat daar was en zag dat het goed was. Prima in orde volgens Genesis 1. Vervolgens zondigde God zo ongeveer in één adem door tegen dat origineel door de mens opdracht te geven de aarde te onderwerpen en te gaan heersen. En gaf de mens in het paradijs vrij baan richting original sin , de schending van het originele karakter, de originele innerlijke aard door het te gaan hebben over goed en fout in plaats van gewoon gezond of juist niet. Aldus ontstond hiërarchie.

Ook de religieuze evolutie van bruikbare misbaksels bakken is opmerkelijk: In het verhaal over de Toren van Babel werden voor het eerst stenen gebakken voor een ego-project ten koste van de aarde. Het duurde niet lang of er werden piramides en piramidale organisatiestructuren gebouwd. Vanuit het Romeinse christendom drong Petrus erop aan: "... en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van ..."

Het is maar dat je het weet, anderen beschouwen je als een ding dat gebruikt moet kunnen worden. Een steen of cement om die stenen met elkaar te 'verbinden'. Of gewoon als brandstof of de motor voor hun plannen. Ik masseerde dit even rustig om te laten voelen hoe dit soort denkbeelden vloeken in de 'kerk' van je originele innerlijke natuur.

Story telling wordt dankbaar misbruikt om anderen soepeler in de flow van bepaalde projecten mee te laten gaan, maar als de stroom informatie vervuild is werkt het tegen degenen die naar dat soort verhalen luisteren. Zo bezien kunnen goden gelovigen in hen 'raszuivere' killers zijn. Een meme die over het internet zweeft:

"Kill a man and you are a murderer.

Kill a million and you are a conqueror.

Kill everyone and you are a god"

Onnodig te zeggen dat het 'goddelijke' van origine duidt op vermogens om jezelf en je omgeving te organiseren. Ga je die vermogens in anderen (mens of dier) blokkeren, saboteren of toe-eigenen, dan heb je iets niet begrepen en ben je aan het schenden.

Nico | 07-08-2019 | 06:33

@Nico | 07-08-2019 | 06:33: Beste Nico, je komt soms heel gramnietig op mij over, cynisme ten top, je ziet overal het slechte, ga er nu van uit dat ieder individu alles in zich heeft, maar door zijn omgeving geleid op het goede pad blijft, in feite ben je constant je zelf aan het uitéénrafelen om iets te vinden wat je verstand denken ziel l'ame niet aanstaat, zinloos gewoon lekker leven met je zelf, want zo ben je en zo blijf je, groet !

johannes | 07-08-2019 | 11:14

@johannes | 07-08-2019 | 11:14: Misschien denk je je eigen gram in mij terug te zien. Kan. Door kritisch na te denken komt er echter een soort afvalscheiding op gang. Of schoon van vuil. Of verhalen over wat waar zou zijn gescheiden van naakte feiten. Inderdaad, ieder individu heeft alles in zich qua vermogens om iets van het eigen leven te maken. Patronage erkende dat niet (indeling in groepen, vakken, vakgebieden) en dat is er helaas niet beter op geworden. Tel daarbij nog wat valse profeten op die waanideeën voorspiegelen en massale misleiding is een feit.

Wie van mijn kritische houding af wil kan maar beter eigen denkbeelden opschonen. Verbeter de wereld, begin bij je zelf en zo. Dat ik mijn gram wil halen komt uit jezelf, uit wat je kennelijk wilt zien. Ik zie meer in een soort reparatievirus, zodat ieder zichzelf kan redden. Of dat van anderen mag is een ander verhaal, hangt ervan af of ze open staan voor zo'n reparatievirus. Helaas zijn sommigen feitelijk ongeneeslijk geestesziek. Waarom wordt er wel geruimd bij de gekke koeienziekte, maar niet bij de gekke mensenziekte? ? Is dat omdat ongeneeslijk geesteszieken toch nog wat opbrengsten kunnen genereren?
Nico | 07-08-2019 | 12:19